Kis lépésekkel a nagy eredményekért

Futás, fitnesz, aerobik, spinning, súlyzózás, Zumba, tollas … A lehetőségek szinte végtelenek a sportolni vágyó nők számára. Az indíttatás is ezerféle. Van, akinek a sport a hivatása, van, aki versenyez, van, aki fogyni szeretne, van, aki az általános jó kondícióját szeretné megőrizni, van, aki terápiás céllal végzi és van, akinek kötelező (pl. általános és középiskolai diákság).

Bármi is az ok, és bármi is forma, nagyon fontos, Hölgyeim, a megfelelő előkészület. És most nem csupán a bemelegítésre gondolok. Vannak izomcsoportok, melyek erősítésétől ugyan nem lesz bombázó testalkatunk, viszont ha nem erősítjük őket, akkor előbb utóbb a sportolásról is le kell mondanunk, sőt még a nevetésről is.

Igen – a záróizmok fittségére célzok.

A jógának ősidők óta szerves része a záróizmok egészsége is: az ászanák egy jó részében passzívan dolgoztatja a test e három izomcsoportot (végbélzáró izom, hüvelyizomzat, húgycső körüli izom), vagyis a rendszeresen jógázók körében sokszor úgy is megfelelő kondícióban van e terület, hogy különösebb figyelmet fordítanának rá.

A női jóga azonban a „Dristi manaha prana” (= ahova a figyelem irányul, oda irányul az elme működése, és ahova az elme irányul, oda áramlik a prána, az életerő is) elvét célirányosan alkalmazza az intim területekre. A Holdidő foglalkozásoknak szerves része a záróizom bemelegítés, és mindig végzünk olyan ászanákat, ahol ezeket az izmokat aktívan is szorítjuk és lazítjuk (mindkettő fontos!!).

Nagyon finom izommunka ez, mégis rendkívüli jelentősége van! Miért?

Napjaink nagy részében álló, illetve ülő helyzetben tevékenykedünk. Ilyenkor alhasi szerveink teljes súlya ránehezedik a záróizmokra, vagyis elsődleges záró funkciójukon túl tartó szerepet is be kell tölteniük. Hogy mekkora munka ez, igazán csak akkor érzékeljük, ha kipróbáljuk a záróizom gyakorlatokat, illetve ha adj’ uramisten rendkívül sürgető kis vagy nagy dolgunk van, de messze még a megváltás. S ha valaki azt gondolná, hogy ráér ezzel majd idős korában, esetleg szülés után foglalkozni, akkor annak fel kell hívnom a figyelmét arra, hogy a várandósságnak és az egészségvédelmet célzó sportolásnak is lehet számos kellemetlen vagy akár súlyos következménye, ha nem figyelünk a záróizmaink kondíciójára.

Távol álljon tőlem, hogy bármely sportág ellen beszéljek, hiszen a sportolás pozitív hatásai megkérdőjelezhetetlenek, de tény és való, hogy a rázkódással, fokozott erőfeszítéssel járó sportok nem ideálisak a női testalkat számára. Azon túl, hogy megnehezíthetik a teherbe esést, hozzájárulhatnak a süllyedésekhez, sérvekhez, fertőzésekhez. Vagyis ha valaki elkötelezi magát valamely sport mellett, azt csak megfelelő előkészülettel tegye, s ebben az előkészületben szánjon központi szerepet a záróizmoknak!

Még egy fontos dolog! A családotokban lévő gyerekek (akár fiúk, akár lányok), figyelmét is érdemes játékos módon felhívni a pisilő / kakiló / nuni- és kukimozgató izmok működésére, jelentőségére. Használjátok ki, hogy rendkívül fogékony időszakban vannak, tele vággyal új ismeretekre. Segítsetek nekik, hogy ami a mi generációnk számára sokszor még ma is tabutéma, az nekik a világ legtermészetesebb dolga lehessen.

Om Shanti!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This field is required.

This field is required.