Holdidő Női Egészség Mentorprogram ®

A program célja: egészséges nőiség megalapozása gyakorlati ismeretátadás révén a női jóga eszközeivel az általános és középiskolás serdülő lányok, illetve testnevelő tanáraik körében

Célközönség: 6 – 12. osztályos lányok; testnevelő tanárok

A program szerkezete:

A program keretein belül a gyakorlati ismeretek átadása két szinten történik.

  1. szint: az egészséges nőiséget támogató női jóga mozgásformák megtanítása – fókuszban a ciklustudatosság és a női betegségek elkerülése
  2. szint: az első szintet elvégző lányok gyakorlati tanácsot kapnak arra vonatkozóan, hogyan válhatnak kortársaik mentorává, hogyan adhatják tovább az ismereteket osztálytársaiknak, illetve az alsóbb évfolyamokon tanuló lányoknak

Igény esetén van lehetőség „továbbképzésre”, azaz a női egészség témáiban való elmerülésre tanfolyamok, elvonulások keretei között.

A programnak szerves része az utánkövetés: délutáni vagy egész napos program keretében interaktív, könnyed hangvételű, támogató légkörben oszthatják meg tapasztalataikat egymással, illetve a program vezetőjével.

A gyakorlati ismeretek átadását csak nemzetközileg és/vagy a Magyar Jógaoktatók Szövetsége által elismert képzést elvégző, okleveles nőijóga oktató végezheti!

A program hely- és eszközigénye:

6 – 10 fő befogadására és tornázásra, jógázásra alkalmas csendes, pormentes helyiség az iskola helyszínén, ennek hiányában külső helyszínként jógastúdió.

6 – 10 fő számára csúszásmentes jógamatrac

A program indokoltsága:

A „női betegségek”  jó része megelőzhető 

  • egészséges testtudat kialakításával
  • a női ciklus működésének ismeretével
  • a ciklushoz, életszakaszhoz és testi / lelki alkathoz igazított mozgásformák gyakorlásával
  • a figyelmezető jelek ismeretének birtokában
  • a természetes megoldások, terápiák ismerétével

Sajnos mindezzel még a felnőtt női lakosság nagy része sincs tisztában, beleértve a többgyermekes családanyákat is, így nem várható el, hogy a szükséges tudást átadják a gyermekeiknek.

A magyar oktatási rendszerből majdnem teljesen hiányzik az „egészségtan”, s ha valamilyen formában jelen is van, nem fektet hangsúlyt a női egészség védelmére. A tornaórákon a fiúk és a lányok ugyanazokat a mozgásformákat végzik, tekintet nélkül a fizikumbeli különbségekre, nem is beszélve a menstruáció idején szükséges eltérő gyakorlatokról.

Rendkívül fontos, hogy a női egészséget érintő ismeretek már a nővé válás kezdeti lépéseinél eljussanak a lányokhoz, mert így esélyük van megelőzni, elkerülni azt a sok – sok testi, lelki problémát, amellyel felnőtt nők ezrei küzdenek napjainkban.

Amennyiben az Ön iskolája, osztálya nyitott a fent ismertett témára, és szívesen befogadná a programot, keressen bizalommal!