logo

Holdidő Női Egészség Mentorprogram

Holdidő Női Egészség Mentorprogram®

Célközönség: 6 – 12. osztályos lányok; testnevelő tanárok

A program célja: egészséges nőiség – test és lélek – megalapozása gyakorlati ismeretátadás révén a női jóga eszközeivel az általános és középiskolás serdülő lányok, illetve testnevelő tanárok körében

A program felépítése:

A program keretein belül a gyakorlati ismeretek átadása két szinten történik.

  1. szint: a női egészséget kifejezetten támogató mozgásformák megtanítása – kiemelt hangsúlyt helyezve a menstruációs napokon végezhető és kerülendő mozgásokra, tevékenységekre (diákok számára 4×90 perc vagy 8×45 perc; tanárok számára háromórás workshop keretében)
  2. szint: az első szintet elvégző lányok gyakorlati tanácsot kapnak arra vonatkozóan, hogyan válhatnak kortársaik mentorává az egészséges női test és lélek támogatásában – fokozott figyelmet szentelve a fájdalommentes, örömteli menstruáció, a női betegségek megelőzésének kérdéseire -, azaz, hogyan adhatják tovább az ismereteket osztálytársaiknak, illetve az alsóbb évfolyamokon tanuló lányoknak (4 alkalom)

A Holdidő Női Egészség Program mentoraivá váló lányok kéthavonta konzultáción vehetnek részt – közösen egyeztetett időpontban és helyen.

A konzultáció során a lányok megoszthatják tapasztalatikat, illetve válaszokat kapnak minden felmerülő kérdésükre.

3. szint: Fél év igazolt mentori tevékenységet követően a lányoknak lehetőségük van továbbképzésen való részvételre, ahol a női egészség legfontosabb területein mélyíthetik el tudásukat a női jóga eszközeivel.

 

A program szervezője, levezetője kizárólag minősített, okleveles női jógaoktató lehet!

A program hely- és eszközigénye:

  1. 6 – 10 fő befogadására és tornázásra, jógázásra alkalmas csendes, pormentes helyiség az iskola helyszínén, ennek hiányában külső helyszínként jógastúdió
  2. 6 – 10 fő számára csúszásmentes jógamatrac (jógastúdió esetén ez biztosítva van)

A program indokoltsága:

A „női betegségek” száma napjainkban sajnos nemhogy csökken, hanem egyre inkább nő. Ezen betegségek jó része megelőzhető lenne

  • egészséges testtudat kialakításával
  • a női ciklus működésének ismeretével
  • a ciklushoz, életszakaszhoz és testi / lelki alkathoz igazított mozgásformák gyakorlásával
  • a figyelmezető jelek ismeretének birtokában
  • a természetes megoldások, terápiák ismerétével

Sajnos mindezzel még a felnőtt női lakosság nagy része sincs tisztában, beleértve a többgyermekes családanyákat is, így nem várható el, hogy a szükséges tudást átadják a gyermekeiknek.

A magyar oktatási rendszerből majdnem teljesen hiányzik az „egészségtan”, s ha valamilyen formában jelen is van, nem fektet elegendő hangsúlyt a női egészség védelmére. A tornaórákon a fiúk és a lányok ugyanazokat a mozgásformákat végzik, tekintet nélkül a fizikumbeli különbségekre, nem is beszélve a menstruáció idején szükséges eltérő gyakorlatokról.

Rendkívül fontos, hogy a női egészséget érintő ismeretek már a nővé válás kezdeti lépéseinél eljussanak a lányokhoz, mert így esélyük van megelőzni, elkerülni azt a sok – sok testi, lelki problémát, amellyel felnőtt nők ezrei küzdenek napjainkban.

Ha az Ön számára is fontos, hogy iskolájában, osztályában az oktatás valóban az életre készítse fel a diákokat, és ezzel pédaértékű legyen más iskolák számára, érdemes fontolóra vennie a Holdidő Női Egészség Mentorprogram befogadását a tantervbe – akár tanórai, akár tanórán kívüli keretek között.

Örömmel viszem el a programot minden erre nyitott szegedi általános és középiskolába.

További részletek egyeztetése: telefonon: +36 20 482 9012        emailben: holdidojoga@holdidojoga.hu

Referencia: Arany János Általános Iskola, Szeged; Urbán Péter és Varga Tamás testnevelő tanárok