Endometriózis - jógával könnyebb ...

Ha ezt az oldalt olvasod, már valószínűleg érintett vagy valamilyen formában, azaz tudod, miről van szó. Ha pusztán kíváncsiságból böngészed a leírást, akkor átfogó ismertetőt találsz erről az egészségi állapotról ITT.

Az endometriózis az otthont kereső női energiák segélykiáltása, amely napjainkban mintegy 176 millió (!) nőt érint a világon, vagyis valami olyanra hívja fel a figyelmünket, amellyel foglalkoznunk kell!

Még a nyugati orvoslás is látja a szükségét annak, hogy a test gyógyítását ki kell egészíteni a lélek egyensúlyának, az energetikának a helyreállításával, mert a kettő csak együtt eredményes:

„… az endometriózisnál nem elég csak a hormonokról beszélni, hanem nagyon sok minden mással is foglalkozni azért, hogy valaki tartósan meggyógyuljon: az étkezés, a stresszoldás, a neurálterápia, a lelki dolgoknak a rendbetétele is fontos.” Dr Kovács Zoltán 

(A teljes cikket lásd ITT)

Itt jön képbe az endo fókuszú női jóga. 

Holdidő Jógakörben az endometriózissal élő nők kiemelt figyelmet kapnak. Mivel az endometriózis sajátos tünetegyüttessel jár, egyes ászanákat módosított formában javasolt elvégezni, másokat pedig teljesen ki kell hagyni. Erre mindig felhívom a jógázók figyelmét a csoportos foglalkozások során is.

Igazán hatékony segítséget egyéni jóga keretében tudok nyújtani. Ilyenkor a jógázó visszajelzései alapján 

 • személyre szabott gyakorlatsorokkal, légzéstechnikák alkalmazásával, meditációval fokozatosan érjük el a kellemetlen tünetek csökkentését, 
 • kerülünk közelebb a kialakulás okának megértéséhez, 
 • formáljuk az életminőség javulásához szükséges szemléletmódot, 
 • készülünk az esetlegesen szükséges orvosi beavatkozásokra,
 • dolgozunk a beavatkozást követő regeneráción.

Az endo fókuszú gyakorlást mindig az orvosi és vagy természetgyógyászati kezeléssel összehangoltan végezzük. 

Jógaoktatói éveim során szerzett tapasztalataim alapján összeállítottam egy 6 alkalmas tanfolyamot is (Endo terápiás gyakorló női jóga), amelynek keretében az endometriózisban érintett nők közösen, a női kör gyógyító erejével megtámogatva és az otthoni gyakorláshoz személyre szabott ászana sorokkal kiegészítve haladhatnak a vágyott állapot elérése felé. 

Egyéni jógára a honlapon található elérhetőségeim valamelyikén jelentkezhetsz, a tanfolyamról pedig bővebben a FOGLALKOZÁSOK menüpontban olvashatsz.

Útvesztőben érzed magad?
A Holdidő Jógakörben megrajzoljuk a térképet számodra, és megtanulhatod annak értő olvasását is. 

A tested, a lelked, a vágyaid, a ői intuíció mind – mind résztvesznek a navigálásban, de ajánlok ehhez még egy plusz gyakorlati segítséget.

Van egy hely Szegeden, a PILLANGÓ EGYENSÚLY MŰHELY, ahol egy csokorba gyűjtve találsz meg mindent, amire szükséged lehet:

 • táplálkozási tanácsok, 
 • orvosi ajánlások, 
 • mentálhigiénés támogatás,
 • jóga,
 • illóolajok,
 • hangtálterápia

Mindez célzottan és személyre szabottan, az endometriózis terén gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberektől.

Gondolatébresztő írás: 

„… a természetben minden a túlélés érdekében történik, így van ez az embernél, az emberi szervezetben is. Egy elváltozás kialakulási okainál figyelembe kell vennünk programozó és kiváltó eseményeinket. Sherlock Holmesként kell részt vennünk a játékban. A játék célja, hogy megfejtsünk kódokat, azaz tudatossá váljunk olyan tudatalatti programokra, hiedelmekre, amik a testünket és a körülményeinket irányítják. A kód megfejtése, azaz a tudatos szintre emelés, kinyit egy ajtót a tovább jutáshoz, körülményeink változásához vagy éppen a spontán gyógyuláshoz. „Amint bent, úgy kint.” „Amilyen a mikrokozmosz, ugyanolyan a makrokozmosz.” Ez a játék több puzzle darabból áll és sosem tudhatjuk, hogy melyik puzzle darabka adja majd ki a teljes képet, ezért érdemes nyitottnak lennünk, megfigyelővé válnunk.”

(A teljes cikket ITT olvashatod. Érdemes!)

Endometriózis